Geschiedenis wijk + populatie

Vroomshoop is rond 1850 gesticht, maar al in 1772 werd de naam voor het eerst genoemd. Het dorp is gevormd door de vervening en werd ook wel veendorp genoemd. Door de vervening zijn de gronden in Vroomshoop in gebruik genomen voor de landbouw. Er werd gezegd dat Vroomshoop aan zijn naam is gekomen door monniken. De monniken gingen als ze verdwaald waren altijd herenigen op een heuvel, hierdoor kreeg het dorp de bijnaam: “de vrome hoop”. Dit werd later dus Vroomshoop. Vroomshoop ligt aan het Overijssels kanaal. Vanaf 1906 kreeg Vroomshoop een station en dit station opende de lijn Mariënberg – Almelo. Later is de trein ook gaan rijden naar Hardenberg.
In Vroomshoop staat ook een monument ter nagedachtenis aan de oorlog. Dit monument heet: ‘Monument voor Vrijheid, Vrede en Recht. Er wordt in Vroomshoop nog steeds gedacht aan het ontstaan en de geschiedenis van het dorp.
Sinds het ontstaan van Vroomshoop behoorde het dorp bij de gemeente Den Ham. Vanaf 1 januari 2001 na de herindeling van de gemeente behoorde Vroomshoop bij de gemeente Vriezenveen. De gemeente heet Twenterand en bestaat tot aan nu uit Vroomshoop, Geerdijk, Den Ham, Vriezenveen & Westerhaar.
Oprichting Vroomshoop = 1850
Naam Vroomshoop voor het eerst gebruikt = 1772
Vorming Vroomshoop = vervening
Ligging Vroomshoop = Overijssels kanaal
Gemeente = Twenterand


Bron: Herman Dasselaar